Jelang Ramadan Keluarga Jupe Ziarah Makam Penuh Haru

Kamis, 17 Mei 2018 09:40 Penulis: Rezka Aulia
Jelang Ramadan Keluarga Jupe Ziarah Makam Penuh Haru Keluarga Julia Perez berziarah sebelum ramadan. © Instagram.com/juliaperrezz

Kapanlagi.com - Menyambut bulan ramadan para keluarga biasanya melakkan ziarah kubur keluarga. Hal ini juga dilakukan oleh keluarga almarhum Julia Perez.

Satu hari sebelum bulan ramadan dimulai ibu serta adik-adik Jupe berziarah ke makam. Di sana mereka tak hanya mengunjungi makam Yuli Rahmawati alias Jupe namun juga beberapa anggota yang telah meninggal.

Sri Wulansih ditemani beberapa anggota keluarga termasuk Nia Anggia sang adik berziarah di TPU Pondok Ranggon tempat Jupe bersemayam. Dari raut wajah Sri Wulansih ibunda Jupe masih tersirat kesedihan yang mendalam.

Sri Wulansih tak dapat menyimpan kesedihan di atas pusara sang anak. instagram.com/juliaperrezzSri Wulansih tak dapat menyimpan kesedihan di atas pusara sang anak. instagram.com/juliaperrezz

Keluarga Julia Perez berziarah ke makam. instagram.com/anggitheperezKeluarga Julia Perez berziarah ke makam. instagram.com/anggitheperez

Jupe meninggal 10 Juni 2017, hanya beberapa hari sebelum lebaran idul fitri tahun lalu. Tahun ini menjadi ramadan pertama keluarga Sri Wulansih tanpa sosok Jupe yang humoris dan penyayang keluarga ini.

Satu tahun selepas kepergian Julia Perez keluarga masih amat merindukan sosoknya. Dalam unggahan instagram Jupe yang dikini dipegang oleh keluarga ia menuliskan sepucuk doa dan harapan.

'Ya Allah, luaskan kuburan nya, muliakan arwahnya, sampaikan dia pada ridha-Mu, tenteramkan dia dengan rahmat-Mu, rahmat yang menyambungkan kesendirian nya, yang menghibur kesepian nya. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.'

Selain Jupe, di TPU Pondok Rangon juga bersemayam Angkasa Jaya ayah Jupe. Sang ayah meninggal tak lama setelah ditinggal Julia Perez. 

(kpl/rna)

Editor:

Rezka Aulia


REKOMENDASI
TRENDING